Potential Landscapes / 2018 – 2021

‘We must confess that we are the possible…
We are the miraculous, the true wonders of this world
Free to choose our ends, and our new beginnings
That is when, and only when…
We come to it’

– Maya Angelou (poem ‘A Brave And Startling Truth’)

Essay
Lees een vrij essay dat ik met de typemachine schreef, behorende bij het project: 
De schepping van Strandeiland


IJburg als paradepaardje van groen volbouwen

Terwijl stedelijke ontwikkeling wereldwijd rap toeneemt, creëer ik een illusie van ruimtelijkheid en wildernis, in stad en land. Ik laat me in het project Potential Landscapes vrij inspireren door organische structuren en de samenhang tussen mens en ecosysteem: kosmos en alledaagse werkelijkheid.

Ik zoek bijzondere landschappen in onder meer Amsterdam en Nederland op. Dit zijn veelal plekken waar mensen op een vooraf bestemde manier verbonden mee zijn of recreëren. Ik zoek voorbij deze sociale functies naar een groter geheel van verbondenheid.

Ik schep een schilderachtige sfeer in mijn beelden om de constante veranderlijkheid van het landschap om ons heen, vanuit een dieper bewustzijn in te bedden en vorm te geven. In een land dat dijken stevig aanlegt en de kusten op hun plek houdt door zand in de golven te spuiten… Dit project verbeeldt hoe we door het openen van onze blik het landschap anders kunnen waarnemen en vormgeven. I.p.v. de openbare ruimte bijna dwangmatig aan te passen aan onze verlangens en  behoefte aan controle en zekerheid.

Op IJburg, waar ik woon(de) en wat het hart van het project vormt, focus ik me op de randgebieden van het nieuwe Strandeiland. De natuur rond en in het IJmeer leg ik vast – ook rond het eiland dat middels rivierzand door Boskalis opgespoten wordt. Ik verwonder me om de ecologische verbinding tussen de voormalige Zuiderzee en de huidige Noordzee; inclusief duin-, bos- en moerasgebieden.

Scheidingen tussen landschappen met bepaalde bestemmingsdoeleinden hef ik op, zoals een familie- of cruisingpark. Door me op het achterliggende multidimensionale universele ecosysteem te richten, rek ik grenzen van aangelegde infrastructuur of een ontworpen landschap zoals een wandelbos of vaarkanaal op.

De natuur omvat menselijke diversiteit en biedt inspiratie om jezelf als individu en collectief in die kracht (met licht en schaduw) te ontwikkelen. De natuur reflecteert op het thema diversiteit middels ontelbare uitbundige en minder opvallende levensvormen – voor zover mensen dat waarnemen. Zo is dit project niet alleen voor kunstminnende mensen bestemd en worden er kosteloos dubbelzijdige flyers verdeeld in Amsterdam Oost en IJburg, naast tentoonstellingen van dit project.


De aanleg van Strandeiland in een (voormalige) bloeiende kustregio

Dit project onderzoekt en verbeeldt biodiversiteit op IJburg (Strandeiland). Met het IJmeer als groen paradepaardje dat stadsuitbreiding anno 2020 ruimte biedt. De ontwikkelplannen zijn gebaseerd op een dubbelzinnig karakter. Enerzijds vormt het IJmeer een duurzame verkooptruc voor economische belangen, en tegelijk vormt het meer het hart of epicentrum in een bloeiende kustregio. Met sporen van de Zuiderzee, voormalige vaarroutes en hedendaagse migratiestromen van vogels en watersport activiteiten van mensen.
Vanuit mijn raam, op de bovenste etage van een appartementencomplex dat uitkijkt op het IJmeer-Markermeer, zie ik het kunstmatige eiland IJburg als een verbindende schakel tussen kust-, moeras-, rivier- en bosgebied: land en zee.
Natuur gaat voorbij aan kadastrale grenzen en ontwikkelplannen die de mens op de openbare ruimte projecteert. Wordt deze biodiversiteit in de drukte van alledag wel bewust benut, waargenomen en bewonderd? Dit project is een ode aan die bestaande natuur, die ook in mensen zelf weerspiegeld is. En zo tot een reis in het onderbewustzijn kan leiden.

Ik fotografeer landschappen op en rond IJburg/Amsterdam op middenformaat rolfilms. Vervolgens bewerk ik geselecteerde fotonegatieven met inkt. Er ontstaat een wonderlijke wereld op zich, die boven de vermeende strijd tussen economie (die een meer rationeel uitgangspunt heeft) en ecologie (de bron van leven) uitstijgt.

Amsterdam heeft een autonoom imago, maar natuur trekt zich weinig van culturele faam aan. Feit is dat de openbare ruimte in Amsterdam verbonden is met aangrenzende streken en provincies, met o.a. boerenakkers, duinen, heide en rivieren.

Rivieren stromen over land naar zee en zaadjes verspreiden zich via de wind in de lucht. Ik laat diverse elementen samensmelten in mijn foto’s. Dit effect versterk ik spelenderwijs door met lagen inkt te werken. Totdat boven en onder elkaar in 1 een parallelle samenhangende wereld ontmoeten. Met geologische krachten en vitale kleuren in een wonderlijk, fantasierijk universum. Bouwhekken en zandhopen ontsnappen hierbij aan de vastomlijnde geplande werkelijkheid, waarin de natuur een bestemming heeft, ten dienste van de mens. De mens beslist van bovenuit een hierarchische piramide over haar lot, en dat van haar nakomelingen, wortelnetwerken en groei.
Het moerasbos de Diemer Vijfhoek, vormde een welkome wilde wereld om in te werken, waarbij ik mensen tracht aan te steken met een innerlijk vuur, om dergelijke natuurgebieden te koesteren en ervan te genieten. 

Wildernis getemd

Schaduwen doen niet duister aan maar vormen een portaal naar een hogere werkelijkheid. Omdat de duisternis en het onbekende, groei en helderheid mogelijk maken. Zodoende tracht ik te laten zien dat wij niet meer spullen of land hoeven bezitten om ons rijker, beter of groter te voelen, maar dat het openen van onze blinde vlekken een groter groeiend bewustzijn, hier en nu, mogelijk maakt. Het IJmeer is als een canvas dat wij niet vol hoeven te bouwen, maar waar we door gebruik te maken van haar stilte en kracht, vast nieuwe ideeen en sociale (bouw)oplossingen uit op kunnen doen.

Deel gerust je vraag via telefoon of mail. Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor informatie over exposities, idee-uitwisseling en activiteiten.

Zie ook het project Living Landscapes.

Mathilde Evaline Jansen
Amsterdam IJburg

Audio:  A friendly reminder to meditate
QR code bij de Open Etalage expositie,
Factor IJ Amsterdam, Aug/sept 2022

_

Speciale oplage fotoprint 40 x 54 cm | Circulation  

Een C-print van het fotowerk Circulation is te koop voor €250 (excl. 9% BTW, oplage 30 + 2 AP). Deze boom staat in de Diemer Vijfhoek, pal naast Strandeiland op Amsterdam IJburg. Stuur een mail met je adresgegevens of degene aan wie je het cadeau doet, voor een persoonlijke boodschap. Je ontvangt dan een factuur en gesigneerde Fotolab C-print. De print wordt optioneel geplakt op aluminium met hangframe of op zwart MDF met hangoog (€300 excl. 9% BTW). De foto wordt goed ingepakt en verzekerd verzonden of op afspraak thuis afgeleverd. 
Heb je vragen over de afwerking, een lijst of wil je meer informatie over dit of een ander werk? Bel of mail gerust.

Actie (exclusieve print, gesigneerd, oplage 30)


Summary

Project Potential Landscapes explores (un)tamed landscapes, in the expanding city of Amsterdam. It connects IJburg (artificial city island) with the the coastal region and further in the Netherlands. I’ve been manipulating analogue medium format photography film with ink. To create a world of geological wonders.
I’m focusing on a synergy between the subconscious and nature as we control it, despite of the gap between rational/functional city planning and the ecosystem with an holistic/intrinsic value. People take part of both cosmic energies and daily life plans, and therefore we can explore biodiversity by connecting to our inner nature. To open up for a deeper perception of ecology and plan livelihoods or parks from the inside out, collectively or personally.