Living Landscapes (working title – project in progress)
 / 2020 – 

Will be updated 

Eind december 2020 ben ik verhuisd naar Deventer, vanaf mijn etage aan het IJmeer-Markermeer. Nu woon ik vlakbij de IJssel. En trek ik er graag op uit richting de Veluwe. Er is tevens ruimte ontstaan om analoog fotomateriaal van mijn art residency in Frankrijk (zomer 2020) te verwerken. Hierin benader ik de heuvelachtige natuur rond het prachtige gehucht Droiteval met abdij, op een fantasierijke wijze, en onderzoek ik op locatie de emotioneel ontvankelijke sleutelrol die mensen spelen in het landschap. Hierbij benut ik mijn dochter en partner als toevallig model.

Living Landscapes verzamelt beeldmateriaal uit diverse regio’s, die middels uitgediepte technieken worden verbonden. Deze technieken worden onder meer geïnspireerd door het pointillisme en divisionisme, waarbij stippen en strepen (en vegen) naast elkaar worden aangebracht en kleuren zodoende licht en helder blijven – want grotendeels ongemengd.
In mijn fotonegatief zorgen lichte kleuren echter voor een donkerder kleur in de uiteindelijke foto. Omdat ik diverse lagen inkt op elkaar aan breng, zorgt deze dekking juist voor meer licht in de uiteindelijke foto. De foto’s lijken soms te stralen, geleiden of reflecteren. De natuur leeft en ademt, dag en nacht. Welke elementen zijn zichtbaar met het blote oog, en welke niet?

In het fotoproject wordt een ‘land’ geschapen waarin een rijke biodiversiteit een vanzelfsprekendheid is, wat de laatste eeuwen op nationaal niveau veelal is vervaagd teneinde industrie of intensieve landbouw te dienen.  Zo wordt een rijke natuur ogenschijnlijk hersteld.
Tegelijk worden er mogelijkheden benut om een tijdloze  parallelle wereld te creëren middels het bewerken van een fotonegatief met inkt, die het bewustzijn kunnen inspireren voor een nieuwe omgang met natuurvraagstukken. 
De globale diversiteit kan ook op lokaal niveau tot ideeën leiden en voor begrip en waardering voor ecologie als een systeem van eenheid zorgen.

Photo material of Artist in Residence (AIR) Droiteval (2020) and analogue photography works made in the Netherlands (Amsterdam, Veluwe & Deventer)